joi, 22 decembrie 2016

Despre ce este Crăciunul?

Discuție între copii:
 ”- H. când tai porcul?
-Eeeu...nu am porc...eu nu voi tăia porcul...
-Vai, cred că vei avea niște sărbători tare nefericite!”

      Febra sărbătorilor de iarnă ne cuprinde pe toți, copii și adulți deopotrivă. Sacrificarea porcului și pregătirea preparatelor specifice, goana prin magazine cu coșurile de cumpărături gemând de greutatea cumpărăturilor, curățenia de dinaintea sărbătorilor, alegerea cadourilor, cât mai mari și mai scumpe și împodobirea bradului. Zeci de ore de alergătură, zeci de ore de stat în picioare și multe alte ore de stat în trafic sau la casele de marcat, toate rezumate la o singură expresie: NU AM TIMP.
      Privit astfel, prin ochi de copil, Crăciunul este despre porc, despre imposibilitatea mamei sau a tatălui de-a ajunge la serbare, pentru că pregătirea bucatelor pentru masa de Crăciun le ocupă tot timpul. Crăciunul este despre Moș Crăciun tablete, drone,  păpușile sau mașinuțele foarte mari și complicate pe care le vor găsi, unii dintre ei, sub brad.

       H. nu știe cum este cu sacrificiul porcului pentru că mama ei, încă din copilărie, a destestat această tradiție și a ales, aproape cu un an în urmă, să-și hrănească familia cât se poate de sănătos, fără a le impune celor din jur să respecte aceeași dietă ca și ea, dacă aceștia nu-și doresc, iar acum este tot treaba mamei să-i explice  H-nei despre ce este Crăciunul.
Crăciunul este în primul rând despre IUBIRE. 
  Iubirea de sine care se manifestă prin timpul pe care ți-l acorzi ca să te odihnești, să-ți încarci ”bateriile”, să faci ceva pentru sufletul tău, pentru trupul tău și pentru sătătatea ta.
  Iubirea pentru ceilalți, care nu are legătură cu mărimea și valoarea în bani a cadourilor. Și e bine să știm că nu putem să oferim iubire celor din jur, dacă nu ne iubim  în primul rând pe noi .
Crăciunul este despre BUCURIE, bucuria din sufletul nostru și bucuria pe care le-o oferim celor din jur.
Crăciunul este despre BINECUVÂNTARE, despre a primi și a oferi binecuvântare.
Crăciunul este despre ALEGERE, despre îndrumarea pe care o primim pentru a face alegeri potrivite.
Crăciunul este despre DARURI, despre a dărui ceea ce dorești să primești și despre a mulțumi Universului pentru tot ceea ce ți-a oferit. Despre bucuria de a realiza daruri în care punem o bucățică de suflet, încărcându-le astfel cu un mare plus de valoare.
Crăciunul este despre ACCEPTARE, despre a te accepta și a-i accepta pe ceilalți fără să-i criticăm, fără să ne dorim să-i schimbăm după chipul și asemănarea noastră.
Crăciunul este despre IERTARE, despre a ne ierta și despre a-i ierta pe cei de lângă noi.
Crăciunul  este despre OAMENI și OMENIE , despre bucuria de-ai avea alături pe cei dragi.
Și astfel, Crăciunul ar putea fi în fiecare zi, pentru că nu ne trebuie o anume zi pentru a dărui, a iubi, a ierta, a te bucura, a accepta, a ajuta.
Crăciunul, dragă copilă, este despre toate acestea și chiar mai mult, indiferent din ce sunt preparatele pentru masa de Crăciun.
Ah, cum era să uit! Dar asta facem cu toții, uităm. Uităm că de fapt Crăciunul este despre OMUL care s-a născut ca să ne-nvețe despre tot ce ți-am spus mai sus.

          Așa gândesc eu și așa au gândit și o parte dintre mămicile de la grădi care AU ALES să-și ofere timp  pentru a-și bucura sufletul ascultând colinde, realizând decorațiuni pentru brad  îmbiate de aroma ceaiului de lămâie cu scorțișoară și aranjând sub brad darurile pentru serbarea de mâine.
Vă mulțumesc !!!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu